Danish Colloquium – 1st of August 2013

The Danish Colloquium took place on the 1st of August in connection with the opening of the exhibition Fish Tales : Fiskeskrøner. The exhibition is open to the public until the end of August.

The exhibition focuses on cultural exchange from the traditional fishermen culture to present day society. With the fishing net as a metaphorical lace, fragments of myths and traditions from the older generation are highlighted and reinterpreted to form a reference point for dialogue amongst the elders and the young people visiting the centre.

 

Karl Henrik Laursen, Director of the North Sea Science Park and Oceanarium, welcomed the participating visitors and our European partners. Subsequently, Head of Division for Food + Design, Aalborg University, Anna Marie Fisker introduced the exhibition.

Major of the municipality of Hjørring, Arne Boelt, officially opened the exhibition together with lead partner, Professor of Textile Culture at University for the Creative Arts, Lesley Miller. Boelt stressed the importance of international collaborations such as Transparent Boundaries for the local community and the quality of communicating the traditional fishermen culture and related crafts from the elders to children and young people through creative media.

Following the official opening of the exhibition, the centre piece of the exhibition was revealed; a short film communicating reflections by local retired fishermen and net makers on the past, the loss of craftsmanship, cultural identity and the tremendous changes which society has undergone – as well as the subsequent consequences for inhabitants in regions like Hirtshals. Please click here to watch the short film.

Hereafter,  professor Lesley Miller gave an introduction to the English project focusing on mapping and the Transparent Boundaries project in its entirety. Her presentation was supplemented by Monia Bassetti, representing our Italian partsners in AMAT, who presented the Italian performance project.

The colloquium and exhibition opening was concluded by tastes of traditional local fish dishes, prepared and presented by chef, Ole Kjærsgaard.

De danske aktiviteter blev afviklet d. 1. august i Nordsøen Oceanarium, hvor åbningen af udstillingen Fish Tales : Fiskeskrøner  fandt sted.

Karl Henrik Laursen, direktør for Nordsøen Forskerpark og Oceanarium bød alle besøgende samt de europæiske partnere velkommen til stedet. Efterfølgende gav sektionsleder for Food+Design, Anna Marie Fisker en introduktion til udstillingen.

Borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt, foretog den officielle åbning af udstillingen sammen med professor ved University for the Creative Arts, UK, Lesley Miller. Boelt fremhævede vigtigheden af internationale samarbejder, såsom Transparent Boundaries projektet, for lokalsamfundet samt kvaliteten af at kommunikere den traditionelle fiskerikultur fra den ældre til den yngre generation gennem brug af de kreative medier.

Efter den officelle åbning, blev ét af udstillingens centrale elementer offentliggjort; et videodokument med lokale fiskere og vodbindere, der kaster nutidige øjne på fortiden, tab af håndværk, kulturel selvforståelse og samfundsudviklingens voldsomme konsekvenser for lokaliteter og kulturer som den i Hirtshals. Klik her for at se videodokumentet.

Herefter gav professor Lesley Miller en introduktion til det engelske delprojekt samt en general præsentation af Transparent Boundaries-projektet i sin helhed. Hendes præsentation blev suppleret af Monia Bassetti, som repræsentede vores italienske partnere i AMAT.

Den officielle åbning af udstillingen blev rundet af med smagsprøver på traditionelle fiskeretter fra området, tilberedt og præsenteret af kok Ole Kjærsgaard.

 

Exhibition opening – udstillingsåbning.

Professor Lesley Miller, UCA

Tastes of traditional local fish dishes – smagsprøver på traditionelle lokale fiskeretter. 

Exhibition opening – udstillingsåbning.

 

Intergenerational cultural exhange. As part of the activities on the 1st of August children could participate in a drawing and modelling session ‘portraying’ the tales of the sea.

Kulturel udveksling på tværs af generationer. Som en del af aktiviteterne d. 1. august, kunne børn og barnlige sjæle deltage i den tegne- og modelleringssession, hvor de afbillede deres fortolkninger af havets fortællinger.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.